Blog : small house

10 ASEAN PROJECTS WIN A+ AWARDS IN ARCHITCTURE

10 ASEAN PROJECTS WIN A+ AWARDS IN ARCHITCTURE

Our warmest congratulations to architects from the ASEAN on winning ten A+ Awards in architecture for 2019. Their outstanding works include six projects from Thailand, plus one each from Vietnam, Indonesia, Singapore, and Malaysia.

///ASEAN///

Story: Samutcha Viraporn / Photo: Architizer

Hosted by the online architecture community Architizer.com, the A+ Awards come in two categories; “Jury Winners” which are handpicked by reputable judges, and “Popular Choice Winners” judged by public votes. The ten A+ Award winners from the ASEAN are:

 

Commercial / Office – Low Rise (1-4 Floors)

IDIN Architects Office / Designed by IDIN Architects, Thailand

Popular Choice Winner

The home of IDIN Architects Co, Ltd is arranged in three parts; the office, the business owner’s residential unit, and a café open to the public. It’s a layout that strikes the right balance between privacy and the busy movement in Bangkok’s Ratchadapisek neighborhood. The low-rise building sits peacefully ensconced in a lush oasis. Its blackened exterior is covered in Japanese Yakisugi, cypress plank cladding traditionally charred to enhance a natural appeal. The café on the ground floor boasts a touch of Modernism that’s evident in a beautiful mix of steel, glass and concrete component parts.

 

Commercial / Showrooms

Organicare Showroom / Designed by Tropical Space, Vietnam

Popular Choice Winner

Tropical Space is an architectural firm expert in old-fashioned brick construction. Their project involved converting a 1975 brick building into a modern showroom for fish sauces and homegrown brands of organic products. Steel frames and bricks are the main materials used to improve interior and exterior design, as well as create shelving to suit every display need.

 

Concepts / Plus-Architecture + For Good

Heartware Network / Designed by DP Architects, Singapore

Popular Choice Winner

Promoting team spirits among youth organization volunteers, the design by DP Architects creates a platform of cooperation and change in behavior conducive to a positive environment that lies at the core of the Heartware Network. Its engagement ideas have enabled the charitable youth organization to connect with more than 1,500 young people per year.

 

Concepts / Plus-Architecture + Living Small

3500-Millimeter House / Designed by AGo Architects, Indonesia

Popular Choice Winner

A building 3.5 meters wide and 17 meters long is home to an architect, his wife and a son. The house walls, staircase and built-in furniture share the rigid supporting structures that enclose them. The façade that stands facing West is built of perforated metal sheets and polycarbonates to protect from the summer sun. Clever design ensures the interior living space is well lit and airy.

 

Concepts / Plus-Architecture + Renovation

Kloem Hostel / Designed by IF (Integrated Field), Thailand

Jury Winner

Kloem Hostel is built by combining three adjacent old houses into a single entity. The two Thai houses at either end are beautifully renovated. The building at the center transforms into a loft that serves as common area and relaxed hangout reminiscent of the Thai lifestyle in former times.

 

Details / Plus-Architecture + Facades

Little Shelter Hotel / Designed by Department of Architecture, Thailand

Popular Choice Winner

A small hotel in Chiang Mai boasts a façade that’s reminiscent of fine crafts. The calm and beautiful face gets its inspiration from wooden roof tiles that are symbolic of Northern architecture in olden days. A reinterpretation of handicrafts in a modern context, the intricate design of wood and polycarbonates adds a unique charm to the principal front overlooking a street.

 

Hospitality / Hotels & Resorts

Bunjob House: House of Flow / Designed by NPDA Studio, Thailand

Jury Winner

The Bunjob House is a vacation destination nestled in a family-owned coconut grove on beautiful Pha-ngan Island in the Gulf of Thailand. Its façade consists of curved concrete slabs that draw cool breezes from the ocean resulting in thermal comfort in the interior living spaces. The slabs also protect the building during a thunderstorm. Casings made of coconut trees leave their marks on the concrete texture that blends into the natural surroundings.

 

Residential / Apartments

Hachi Serviced Apartment / Designed by Octane Architect & Design, Thailand

Popular Choice Winner

The project’s most outstanding feature is the façade that’s designed to promote a healthy home life despite being in an apartment complex. The exterior architecture of the building reflects well on the type of design, balance and symmetry of the interior space.

 

Residential / Private House (XL >5000 sq ft)

Cloister House / Designed by Formwerkz Architects, Malaysia

Jury Winner

The design gets its inspiration from the courtyard house typical of long established Chinese architecture. Adapted to blend with modern tropical style, the layout consists of a framework of nine regularly spaced rooms partially open to connect with the outdoors. The building in Johor state, southern Malaysia occupies 45,000 square feet.

 

Residential / Interiors

Y/A/O Residence / Designed by Octane Architect & Design, Thailand

Popular Choice Winner

Increased natural light provides the perfect focal point in the interior reminiscent of the house with a courtyard. It’s a great way to let light create depth in the interior space. The project consists of three separate buildings; a two-level house, guest accommodation building, and car garage.

 

For a complete list of winners of the 2019 Architizer A+ Awards, please visit: https://awards.architizer.com/winners-gallery/?type=51

Well-made Home on a Narrow Lot

Well-made Home on a Narrow Lot

Having to build on a narrow piece of land, an architect creates an urban home ingeniously designed to utilize the space in imaginative ways. Relevantly called “A House in Trees,” the slim plan makes the best of circumstances by letting nature permeate.

/// Vietnam ///
Design: Nguyen Khac Phuoc Architects /// Photography: Trieu Chien

The so-called “House in Trees” sits on a narrow lot measuring 5 by 15 meters in Tu Son, a county town in Bac Ninh Province, Vietnam. The area is fast becoming industrialized as the city grows. Putting it mildly, the impacts of urban growth are already being felt, from noise to traffic fumes and other negative effects that come with industrialization. On top of that, the location dictates that the house be built facing west.

Be that as it may, the design team at Nguyen Khac Phuoc Architects succeeds in creating an uncluttered, incredibly relaxed home for a family with two teenage children. Where the land is so narrow, the only way to go is up. The slim floor plans afford three bedrooms with baths, living room, kitchen, carport and storage, as well as an entertainment center, worship room, laundry.

The five-story home makes good use of two void spaces, one in front, the other in the center court. Because the front façade is facing west, the architects fill the front void space with a leafy tree to protect the interior living spaces from hot afternoon sun and traffic fumes.

The second void space at the center is filled with greenery while lush shade keeps the homeowners naturally cool all year round. The idea is to let nature permeate as much as can be. Tall bamboo and leafy trees diffuse natural light during daytime hours and protect the interior from gusty winds and rain.

The greenery-filled center court not only evokes a walk in the park, but also provides privacy for all the rooms that are set at tree-top levels.
A patch of greenery lines the corridor connecting the living room, kitchen and dining room.

One of the unexpected ways to decorate with plants. Greenery brings good energy, textures, and character into every space.

“The design is done within the context of the home’s unique surroundings,” explained the architects. “We incorporate nature in the floor plan to promote better living condition for people living in it. Urban growth and industrialization are fast happening and they no doubt have impacts on the environment.”

Link: : https://www.facebook.com/NguyenKhacPhuocArchitects/

Five Affordable Small Houses

Five Affordable Small Houses

 No one wants to pay more than necessary when it comes to building a home. Living ASEAN presents five affordable small houses that can be built on a budget. They provide insight into effective planning and cost saving strategies. In a few words, a lovely home doesn’t have to come with a massive price tag. Check these out.

 /// Thailand ///

 

Living ASEAN presents five affordable small houses that can be built on a budget.

Link: http://livingasean.com/house/compact-house-where-the-old-tells-a-new-story/


 

 

Link: http://livingasean.com/house/small-practical-loft-house/


 

 

Link: http://livingasean.com/house/sustainable-living-tropical-house/


 

 

Link: http://livingasean.com/house/classy-studio-home/


 

 

 

Small House Renovation : a Family Solution

Small House Renovation : a Family Solution

Living ASEAN takes you to a house that looks small, but was remodeled to answer the needs of all family members. From the front it has a straightforward, contemporary look. Inside it has great ventilation.

/// Thailand ///
Story: Ajchara Jeenkram, Wuthikorn Suthiapa /// Photography: Sitthisak Namkham /// Owner & Designer: Mr.David Chan

Here we are in Selangor State, Malaysia, where a sign in front proclaiming “Dday Haus” informs us we’ve arrived at Mr. David Chan’s residence. The unusual name comes from the first initials of his and his sons Daniel  and Delan’s first names, even though the architect responsible for the house design, though, is actually more his wife, June Lim Sue May. You could say this is a continuation of David’s old house, which he uses as a home office and is tucked away right across a tiny village street.

This town house from the 90s retains its original façade but has been redone with better materials, giving it a contemporary flavor so that it stands out from its neighbors. Though the outward appearance hasn’t changed much, the interior is another story, featuring a full complement of conveniences, everything needed for comfortable modern living.

Perforated metal ceiling looks down from the balcony above – this is also a popular material for fences in Malaysia.
Next to the parlor is the kids’ homework room, and their work adorns the brick wall.

Downstairs, the children’s homework room adjoins the parlor, with the . kitchen and dining nook behind. Second floor splits left into a family room and children’s bedrooms, and to the right is the master bedroom with a mezzanine. David tells that the other house is used for an office and receiving guests, while this one is just for family life.

“We started out thinking this would be an office, but after more research we leaned more towards what we needed in this stage of our lives.” As a result, there are now more rooms, and more opportunity for family togetherness and comfortable living.

David spent many of his earlier years living in apartments, and enjoyed it, and the house is designed to reflect that. For instance there’s a section reaching up the entire four storeys which he calls “the tower.” A staircase winds upstairs from the kitchen on the first floor to a laundry/drying room on the second, and at the very top, a private living room with a mini swimming pool for the kids.

The family room has perforated metal floor panels, allowing a view of the children in the homework room below.

Twist and turn up the stairs to a compact bedroom.

The house is designed to meet the challenge of balancing close family connections with the need for privacy. A unique solution here is in the see-through metal gratings found here and there in walls and floor, which build a feeling of lightness into the house and give it personality.

David places high value on interior ventilation as needed for comfort: wind direction and flow were important design considerations. The air flow comes straight in through the long front balcony out to the back, then up through a service opening placed above to allow the release of hot air as the cooler breeze blowing in below keeps the house cool all day.

Link : https://www.dca.com.my/

X