Blog : Single-Storey House

Home Where Every Day is a Holiday

Home Where Every Day is a Holiday

Here is a modern one-story house with a charming interior courtyard, plus ample and airy multipurpose spaces. The gentle slope of hip roof design shields it from too much sun and rain, the prevailing climate in Thailand.

/// THAILAND ///
Story: Patsiri Chotpongsun / Photography: Rithirong Chanthongsuk / Designer: Looklen Architects Co.,Ltd. by Nuttapol Techopitch / Owner: Pacharanan Marittida

modern one-story house
Beyond the rolling gate stands a modern single-level home with a lush center courtyard. Hip roof design with long overhangs protects it from the elements.
15 modern one-story house
A sectional L-shaped sofa dominates the living room filled with natural light streaming through front and back glass-window walls. Slanted ceilings prove a perfect complement to the gentle slope of hip roof design.
The well-lit living rooms are easy on the eyes, thanks to front and back glass-window walls that give the impression of more space.
The well-lit living rooms are easy on the eyes, thanks to front and back glass-window walls that give the impression of more space.

Small house surprisingly spacious

The old house that had stood on this plot of land for 40 years was pulled down to make room for a new home. The new floor plan takes up almost the entire 64 square wah in extent. Albeit small, it’s fully equipped to suit the lifestyle needs of Pacharanan Marittida and her lovely canine companion..

Sharing his design inspiration, architect Nuttapol Techopitch said: “In the beginning, the old wooden house belonged to Grandma and Grandpa. The time has come for a decision to be made, so we thought it wise to go for a bright and airy home plan. The owner had many relatives living nearby and needed extra room to get together with family. Plus, she wanted a studio to give piano lessons. As music teacher, she played the piano at home a lot.” After site inspections, Nuttapol proposed an interesting alternative – build a new home. It would save her money.

The reason was obvious. The old two-story house sat on low land that was prone to groundwater flooding. There were no easy solutions. If the ground floor was raised even slightly to protect against water damage, there wouldn’t be enough headroom. The architect responded with light and airy designs for single-level, two-level, and split-level homes to choose from. The homeowner picked the one-story design raised above the flood level that measured 190 square meters.

The owner’s love of woodworking is evident in décor materials made mostly of wood. Among them, a custom-made dining table set proves a perfect complement to the modern style home.

The new house feels surprisingly spacious, bright and well-ventilated, while indoor and outdoor rooms are well-connected. There’s an open-roofed area at the center that’s used for planting trees. It’s a layout that places great emphasis on having ample space. High ceilings that are consistent with hip roof design make it suitable for hot and humid weather. The central courtyard that lies in the open air complements a look that’s stylish and very relaxed. Plus, it provides good air circulation.

On the north side, the open-roofed area is bordered by a wooden lattice that enables interior spaces to benefit from natural light, fresh air and sunshine. The interlaced structure also keeps the floor devoted for service spaces concealed from the view.

Beyond the carport, a courtyard lies mostly enclosed by glass walls that let natural light stream into the house’s interior. At the center, a thriving lettuce tree (Pisonia grandis R. Br.) adds a decorative touch to the home.
Beyond the carport, a courtyard lies mostly enclosed by glass walls that let natural light stream into the house’s interior. At the center, a thriving lettuce tree (Pisonia grandis R. Br.) adds a decorative touch to the home.
The owner’s love of woodworking is evident in décor materials made mostly of wood. Among them, a custom-made dining table set proves a perfect complement to the modern style home.
The owner’s love of woodworking is evident in décor materials made mostly of wood. Among them, a custom-made dining table set proves a perfect complement to the modern style home.
The owner’s love of woodworking is evident in décor materials made mostly of wood. Among them, a custom-made dining table set proves a perfect complement to the modern style home.
The open concept floor plan connects a sitting room to the piano room and dining area. Gorgeous L-shaped design allows the interior courtyard to be seen in full view from every direction.

The heart of a happy home

Roof overhangs offer many benefits. For this modern one-story home, they give protection against too much sun and prying eyes. A living room that’s the heart of a happy home lies hidden from view and can only be seen upon entering the carport. The interior is decorated with an L-shaped, charcoal gray sectional sofa. The slanted ceilings are made of wood for its adaptability to a variety of designs while the rooms are surrounded by glass walls, thereby reducing the need for artificial lighting. The open concept floor plan, also in the shape of the letter L, provides a way to move through space unhindered from the sitting room to the dining area. Looking out the window, the center courtyard dominated by a lettuce tree (Pisonia grandis R. Br.) can be seen from every direction. The tree that has been in the family for a long time was dug up and replanted here to keep the yard lush green.

With plenty of room to run and play, the new home is a paradise for “Khamin”, the resident golden retriever.
With plenty of room to run and play, the new home is a paradise for “Khamin”, the resident golden retriever.

As the architect put it, “To make the atmosphere relaxed and airy, we avoid putting in too much furniture. Where appropriate, wood accents add warmth to the interior space and create dimension. Wood is also great for the piano room. At first the homeowner intended to put a grand piano there, but later changed her mind and went for a digital piano to optimize small room acoustics. To give it a natural look, a mix of artificial and real Tabaek wood (Lagerstroemia floribunda) is used on parts of the exterior and wood lattice that borders the courtyard. Plus, color harmony between indoor and outdoor spaces makes the house even more appealing. Meanwhile, floor tiles in marble design give the impression of ample space.”

Built-in storage shelves provide a creative solution to dress up a blank wall. Each flat length of wood has enough room for a musical instrument and every conceivable gadget.
Built-in storage shelves provide a creative solution to dress up a blank wall. Each flat length of wood has enough room for a musical instrument and every conceivable gadget.
A solid wooden door separates the kitchen from family room. It’s one clever hack to banish the smoke and cooking orders, plus it’s easy to keep clean.
A solid wooden door separates the kitchen from family room. It’s one clever hack to banish the smoke and cooking orders, plus it’s easy to keep clean.

Warm, ingenious design for pure enjoyment every day

The interior is quite impressive. It even has a space devoted to “Khamin”, the beautiful golden retriever who comes and goes freely between this and the other house on the property. There’s also a special doggie nook in the carport with a sloped floor. It’s pet friendly and ideal for hyper dogs, thanks to seamless wash pebble finishes.

 

 

 

Pacharanan said, “The dog runs and plays everywhere inside and outside. We have to towel dry the hair and vacuum the floor often. Hence, non-carpeted floors make perfect sense, while special leather upholstery on the sofa is scratch resistant. This has made it possible for humans and dogs to share living spaces. Plus, there is plenty of room to lounge about when relatives visit. On the whole, the atmosphere is warm and welcoming, which makes every day feel like a vacation. The only thing missing is the seaside view. By night, it feels more like Khao Yai (national park) to sit in the living room and peer into the courtyard aglow under twinkle electric lights. The scenery is inspiring for song writing.”

Taking everything into account, it’s well worth it. The house with an inner courtyard is small, yet beautifully organized and made for pure enjoyment every day.

12 15 modern one-story house

You may also like

A Stunning Breeze Block House for Avid Dog Lovers
A Stunning Breeze Block House for Avid Dog Lovers

A Naturally Peaceful Single Story Home

A Naturally Peaceful Single Story Home

Here’s a single story house built on a naturally peaceful plot of land. Blending in with the lovely surroundings, it makes simple living easy. The simplicity of design affords plenty of room to take a walk around or sit on the porch and enjoy the beautiful landscape. Inspired by the restful view of a Buddhist temple in Tokyo, it’s a perfect example of happiness at the deepest level.

/// THAILAND ///
Story: Patsiri Chot /// Photography: Anupong Chaisukkasem /// House Design: Anonym, /// Landscape Design: P do Landscape Studio

Architects Phongphat Ueasagkhomset and Parnduangjai Roojnawate of the Anonym design studio said the house plan was based on the experience of the homeowner who recently visited Tokyo and came away impressed by the pleasant, soothing ambience of Japanese traditional architecture. A detailed investigation of the work gave them the design inspiration that culminated in this house’s uncomplicated atmosphere.

Although the homeowner had a relatively large piece of land — roughly half an acre, he didn’t want a big house. What he has wanted all along was a single level home without an ostentatious display but had all the necessary conveniences for simple living. His dream home was an intimate hideaway that merged into a lush green oasis – a salubrious place to heal and recharge reminiscent of the Tokyo temple he visited.

 

The house sits on the transverse plane that runs parallel to the front yard. Floor-to-ceiling window design lets natural daylight and fresh air into the central living room and a courtyard that lies furthest in. The garden path that gets the most traffic is covered in artificial grass that doesn’t become soggy after it rains.
A few steps separate the natural level of the site from the house floor set at plinth height. The finished floor is the same level all the way through, which affords layout flexibility and the impression of a bigger space.
A driveway runs past the front yard and ends at the carport beside the house.
A wood table and chairs from the old house perfectly complement dining room interior design. The open floor plan connects indoor and outdoor spaces in the central courtyard.
Household furniture consists of what is necessary to create a comfortable home – a large sofa set and a pair of low wood chairs from the old house. The mantra of interior décor is simplicity in every aspect.
Running parallel to the central courtyard, the lovely enclosed corridor with glass walls creates visual continuity from the interior to the outdoor living spaces.
A gorgeous open floor plan promotes connectedness from the living room to dining room and kitchen. Different house functions are identified by furniture, while steel beams incorporated in the ceiling are reminiscent of the simplicity of a Japanese home.

From the outside looking in, the house sits hidden from view until the main gate swings open. On entering the compound, we come before a sloped garden that dominates the landscape. The peaceful abode is built parallel to the spacious front yard. The architect said that much of it was made from reclaimed lumber from the old house. This way, old wood is beautiful again after it’s polished and covered with a new coat of paint.

Sharing his story, the homeowner said: “This was our family home where Mom and Dad had lived for 40 years previously. The old house later turned out to be bigger than necessary after Mom and Dad had moved into a nearby home that the family purchased not long ago. After the ground floor was damaged during a recent flood, we thought it was time to tear it down to make room for a new one. The new single level house was made for living until retirement age, so design should be light and airy, clean and simple with no steps, plus all the rooms have access to garden views.”

Creative design makes the built-in bookshelf and office desk beautifully blend in like they are a part of the house. Louver glass windows allow in natural light and fresh air from the tree-shaded garden.
Minimalist simplicity has pride of place in the master bedroom belonging to Mom and Dad. An old bed and a few important things dominate the room with a beautiful courtyard view.
A well-ventilated bedroom viewed from the central courtyard.

Putting pen to paper, the architect soon came up with a U-shaped house plan with a courtyard at the center. “By design, it’s positioned to reap the benefits of seasonal variations and prevailing wind patterns. This makes it comfortable to live, plus it’s cheaper to run without relying on air conditioning all the time. Like so, thermal comfort is achieved by raising the ceiling 4 meters high with insulation to keep the interior cool. Steel roof frames give it a lightweight feel and reduces the fear of confined spaces. Overall, it’s the Japanese-style roof frames that make the house look simple yet very attractive both inside and outside.”

There is uniform connectedness in design from the sitting parlor to dining room to kitchen, plus the Buddha room, bedrooms and home office. Every room boasts floor-to-ceiling glass doors that connect with the courtyard garden. Both the front porch and the veranda that connects to the courtyard garden are made especially large for increased relaxing spaces. All things considered, it’s design that lets nature spread throughout the entire property.

Clearly visible from every direction, the courtyard garden serves as lungs for the house. Shade trees are trimmed down to an ideal height so that they don’t block the view, while the understory is filled with ferns and mosses that thrive on large sponge rocks.
The service area wall has windows that blend in with other parts of the house.
A well-kept garden and courtyard space is designed to be seen from different angles.

The courtyard garden serves the purpose for which it’s intended. As heart and lungs of the house, it drives natural ventilation that keeps the air fresh and healthy indoors. The garden of luxuriant foliage can be seen in full view from inside every room. On the whole ,it’s a place to live in close touch in nature. Or just sit back, relax on the spacious front porch, and watch the garden grow. For the homeowner, his idea of paradise is to enjoy simple living and indulge in peaceful recollection of his visit to that temple in Tokyo.

Single-Storey House on a Foundation of Simplicity

Single-Storey House on a Foundation of Simplicity

Right in the middle of a field in Ang Thong Province stands a single-storey house that has become a community point of interest, built with his own cash by a 73-year-old youngster.

/// THAILAND ///
Story: Patsiri Chot /// Photography: Soopakorn Srisakul /// Design: Teerachai Leesuraplanon /// Style: Somboon Kringkrai

Owner Chamnan Chatchawalyangkul says, “At my age, I really needed to make this happen while I was still strong enough to get around. I don’t want to be a burden on my kids when I’m not so capable anymore, living in a cramped room with them worrying about me all the time. I needed to plan in advance to have a house where I can take care of myself. And the house will eventually belong to the kids anyhow.” 

Single-Storey House / Teerachai LeesuraplanonSingle-Storey House / Teerachai Leesuraplanon Single-Storey House / Teerachai Leesuraplanon Single-Storey House / Teerachai Leesuraplanon

Chamnan’s design is spare and open, with excellent ventilation. With everything on the same level, each room is accessible by wheelchair. One special place is a karaoke room for him and his friends. Architect Jim (Teerachai) Leesuraplanon tells us, “Chamnan said he’d always lived in a rowhouse, a limited, safe space. Some people might want a house in the middle of an open lot to be open all around, but I think about safety, too. This is why we put the brick wall in front, and the iron bars, barriers that still allow light and air to pass through. I’d summarize the design I had in mind with the three words ‘balance,’ ‘blend,’ and ‘believe,’ expressing a balanced life, cause and effect, and faith.”

Single-Storey House / Teerachai LeesuraplanonSingle-Storey House / Teerachai LeesuraplanonSingle-Storey House / Teerachai Leesuraplanon
Standing in a rural field with a road in front, the house opens out on a rubber tree orchard in the rear. Simplicity is the foundation of the design: a balance between vertical and horizontal lines and surfaces, no nooks or ridges to collect dust, and elemental materials such as concrete, wood, metal, brick, and gravel. A metal frame lifts the roof at an angle to break the force of the wind. The floor is raised above the ground, facilitating maintenance work on utility systems beneath. The front wall is a striking display of BPK brick, a local Ang Thong material, laid in a unique arrangement to create beautiful patterns of light and shade, with an additional layer of sliding glass windows for safety. Around the house is laid a path of river gravel, so someone in the house can easily hear a person walking outside.

Single-Storey House / Teerachai LeesuraplanonSingle-Storey House / Teerachai Leesuraplanon Single-Storey House / Teerachai Leesuraplanon

The big central living room is a great place to relax, but the real heart of the house is the big porch. When the folding doors are opened, the room opens up, and it’s much like an old-time Thai house, with the added benefit of a great view of the gorgeous rubber forest, just as the original design envisioned.

Single-Storey House / Teerachai LeesuraplanonSingle-Storey House / Teerachai Leesuraplanon

Link: www.baanlaesuan.com/112376/houses/balance-blend-believe/

X