Designers’ Eco-friendly Dream Home

Designers’ Eco-friendly Dream Home

Designers’ Eco-friendly Dream Home

A designer couple built their dream home in Vietnam countryside.

/// Vietnam /// 

Architect and Interior Design: My an Pham Thi and Michael Charruault /// Story : Ajchara Jeenkram /// Photos : Nantiya Busabong, Damrong Leewairoj

1
Their dream home features a mix of real wood, concrete finishes, exposed brick finishes, and exquisite palm leaf roofing. Vertical pattern makes the fence look higher than its true height. 

My An Pham Thi, a vietnamese interior designer together with Michael Charrualt, her French husband, who is also a 3D graphic designer built their dream home office utilizing natural materials and distinctive techniques.

2
A large table with Windsor chairs and a park bench adorn the spacious, semi-outdoors dining room. Exposed ceilings feature smooth concrete finishes for ease of maintenance and precautions against humidity problems.

5

6

The design emphasizes greatly on sustainability to minimize the impact on the environment. The couple mixed local materials and clever designing strategy to create an elegant yet eclectic appearance to the house.

10
To bring in the outdoors, surrounding conditions are incorporated into the design scheme.

The fence was constructed of raw concrete and bamboo detailing. The wooden gate gives an Asian chic atmosphere while protecting the house from the outside. The exterior walls features rough plaster finish, which adds an interesting look to it. Hollow bricks filled in between intervals, forming a good natural ventilation system. The bricks along with palm leaf roofing adds an indigenous flair to this warm and cozy house.

4
Bricks are installed as air-vents. This improves a ventilation system and also allows more natural light to enter.
3
The home office area is spacious with frame-like bookshelves for improved visibility and air circulation.

The inspiration behind this design was their lifestyles, the couple love to live lives both indoor and outdoor. The house was then designed to serve the purpose. On the ground floor, sits a connecting living space with chinoiserie furniture and a spacious dining room with a garden view. The second floor works as a home office with a snug bedroom. The master bedroom lies on the third floor where decoration was set to a minimal tone.
The couple weren’t in a hurry. So, the house was gradually built through slow-pacing experiments with different natural materials. When facing with an obstacle or a problem, the took turn to resolve it one by one. As a result, the eco-friendly dream home was finally built with love and care.

 

7
Tall windows under the sloping roofline fill the third-floor master bedroom with natural light.
8
A small patch of greenery adds life and freshness to the bathroom wall.
9
Graphic pattern tiles and carpet are toned down by the neutral color of the wooden sofa.

link: http://www.mmarchitects.net/

About the Author

X