Renovation Ideas: A Minimalist Home Oozing with Charm

Renovation Ideas: A Minimalist Home Oozing with Charm

Renovation Ideas: A Minimalist Home Oozing with Charm

A renovation done right turns this 40-year-old house into a white minimalist home that oozes charm and character. It’s spacious with all mod cons. The original frame of the house is retained, but important interventions are added to improve structural integrity, enhance indoor comfort and boost curb appeal. Among them, an array of vertical blades provides vital sun shading integrated in the façade.

/// THAILAND ///
Story: Patsiri Chotpongsun / Photography: Rithirong Chanthongsuk / Owner: Prem and Wasinee Chatmanop / Architects: Perspective by Sitthichai Chompooh

Before renovation: The old house looks a bit tired and out of date.
Before renovation: The old house looks a bit tired and out of date.
After renovation: The beautifully remodeled façade after a complete transformation. The house’s original structure is preserved while cool, clean lines give it a distinctive character.
After renovation: The beautifully remodeled façade after a complete transformation. The house’s original structure is preserved while cool, clean lines give it a distinctive character.

Condominium living is awesome for young adults and families without kids. But as their family grew, Prem and Wasinee Chatmanop soon found it unfit to answer their lifestyle needs. That was reason enough to go searching for a house to buy starting from their familiar neighborhood. Call it serendipity. It wasn’t long before the couple found a fixer-upper located on a 40-year-old housing development in Choke Chai 4 area. The house was in poor condition and had to be a completely renovated. A lot had to be demolished, from the floors to walls to ceilings that had fallen into decay. Only the beams, poles and gable roof trusses that were part of the original load bearing structure were preserved.

The open concept floor plan excludes interior walls and doors, which gives it the feeling of larger, more comfortable space. Off-white walls paired with wood accents add warmth to the living room and create dimension.
The open concept floor plan excludes interior walls and doors, which gives it the feeling of larger, more comfortable space. Off-white walls paired with wood accents add warmth to the living room and create dimension.

Out with the old, in with the new

“I went out and looked at several houses. In the end, I was really pleased that I chose this one. The old house sat on nice square shape land 100 square wah in extent that was characteristic of housing estates in the past. I had a team of building engineers do a structural integrity assessment to determine it was good to buy. The house’s interior was old and in disrepair. So we left the renovation project in the good hands of architect Sitthichai Chompooh of the Perspective design studio. We specifically chose to have him do it after having seen his work in ‘The Renovation’, a BaanLaeSuan TV program. It happened to be the style that I liked,” said Prem.

At first, the architect was a bit concerned since the old house was built on a slope below the street level. In spite of that, he was attracted by the gable roof that was the popular appeal in the old days. This made it possible to create an open concept floor plan that seamlessly merged with a lush green side garden. The result was a complete transformation that offered 287 square meters of living spaces.

Sharing his experience, Sitthichai said: “The ground floor was further elevated by 30 centimeters to prevent groundwater flooding. Then, the old false ceiling suspended from the structure above was removed to create more headroom. Next, everything that had been added to the existing construction was demolished to make room for a new open floor plan. This included taking out the old floors, walls and extensions that were damaged over a long period of time.”

The focal point of the house is the interior that interconnects with the outdoor environment. The side yard offers a relaxing space and brightens up the living room with the glow of natural light.
The focal point of the house is the interior that interconnects with the outdoor environment. The side yard offers a relaxing space and brightens up the living room with the glow of natural light.
 There are plenty of good reasons for floating a sofa in the middle of the room. It makes for a perfectly welcoming multi-use space.
There are plenty of good reasons for floating a sofa in the middle of the room. It makes for a perfectly welcoming multi-use space.
A counter for preparing food and drinks runs parallel to a pantry dedicated to storage. The open floor plan makes it easy to connect with nearby dining room and living room.
A counter for preparing food and drinks runs parallel to a pantry dedicated to storage. The open floor plan makes it easy to connect with nearby dining room and living room.
Combined bathroom and dressing room design
Combined bathroom and dressing room design
Light colored wood proves a perfect complement to white walls with a gray tinge. Wet and dry areas in the bathroom are clearly separated to make cleaning so much easier.
Light colored wood proves a perfect complement to white walls with a gray tinge. Wet and dry areas in the bathroom are clearly separated to make cleaning so much easier.
Off-white walls make the bedroom feel more spacious, while light fine wood floors are perfect for every room.
Off-white walls make the bedroom feel more spacious, while light fine wood floors are perfect for every room.

Higher floor, more windows, and continuous flow

The renovation project started with further elevating the ground floor to put it higher than street level. Then, the entire floor plan was reorganized and the exterior redesigned. This results in bigger windows that allow for natural daylighting and the interconnectedness between spaces.

The highlight of his design is a spacious interior that brings indoor and outdoor rooms together to form a larger whole. Plus, the atmosphere is relaxing, thanks to side garden ideas that bring the benefits of natural light into the interior. All of this is achieved without making changes to the original framework of the house. Where appropriate, unnecessary details are reduced and important units of construction added to enhance structural integrity. In the meantime, green spaces are integrated in the design for indoor thermal comfort, while simple clean lines create a warm and inviting place to unwind after a long day at work.

Taking everything into account, it’s an amazing house makeover, one that transforms an old-fashioned fixer-upper into a modern minimalist home that reflects the personality of the people living in it.

Properly situated, large windows provide adequate natural illumination while connecting indoor and outdoor living spaces.
Properly situated, large windows provide adequate natural illumination while connecting indoor and outdoor living spaces.
Positioned to catch the sun, a projecting platform creates a canopy for the ground floor and a balcony for the second. It also provides privacy and physical protection.
Vertical solar shading integrated in the façade protects the bedroom from harmful UV rays. The blades are made of lightweight materials, covered with plaster, and painted off-white to enhance the house’s distinctive character.
A vertical wooden fin façade gives the wall a clean and modern look while providing a layer of heat insulation. It’s painted off-white to create color harmony with the solid load bearing wall behind it.
A vertical wooden fin façade gives the wall a clean and modern look while providing a layer of heat insulation. It’s painted off-white to create color harmony with the solid load bearing wall behind it.
Vertical solar shading integrated in the façade protects the bedroom from harmful UV rays. The blades are made of lightweight materials, covered with plaster, and painted off-white to enhance the house’s distinctive character.

A cool and restful home close to nature

Slightly off-white walls go best with wood accents. The gray tinge is a winner with soft, weathered wood trim. It’s a contemporary calming color scheme just right for an open floor plan that extends from the living room to dining room to pantry. That way a feeling of continuous flow is created, and it makes perfect sense to float a sofa in the middle of a large room. From the inside, the living room is enclosed by glass window walls that look out over a lush green side garden, a visual of the design that makes the homeowner couple very happy.

Sharing her experience, Wasinee said: “We spend the most time here in this area, unlike at the condo where the kitchen was isolated from the rest of the interior. The floor plan layout contains a variety of functions separated from one another by furniture rather than being enclosed by walls. It’s an open concept design that promotes social interactions. Prem sits here at his desk. I can see the kid playing at the sofa while preparing a meal in the kitchen nearby. It’s a flexible layout that’s easy to update. For the time being, the more space, the better. The child is growing up fast, and more furniture will be added in future.”

A concrete beam spanning an opening part of the house finds a new purpose as outdoor bench encouraging social interactions.
A concrete beam spanning an opening part of the house finds a new purpose as outdoor bench encouraging social interactions.
A sundeck patio adjoining the dining room affords a private and protected outdoor living area in the garden.
A sundeck patio adjoining the dining room affords a private and protected outdoor living area in the garden. 

The renovation project benefits from large openings in the wall that let natural light stream into the interior living spaces. In the meantime, privacy is very important and needs to be protected. This explains why only the side of the house facing the solid wall of an adjacent townhouse is open for daylighting and connecting seamlessly with a side garden. Commenting on the renovation plan, the architect said:

“We put in a sundeck patio that’s easily accessible from the dining room. It serves multiple purposes. Where appropriate, vertical fin facades are erected to shield the house from the sun while allowing natural ventilation and daylighting. The upright structure also doubles as outdoor privacy wall.”

Family time creates happy memories that will last a lifetime.
Family time creates happy memories that will last a lifetime.

Taken as a whole, the ground floor is very well thought out. To prevent the living room from smelling like food, an enclosed kitchen is built at the rear of the house that’s devoted to Thai cooking. The back of the house also has a bedroom kept out of sight in one of the quietest locations. The second floor has three bedrooms, the largest of which affords a garden view from above.

In a few words, the renovation project brings new ideas and energy to an old house after it was vacant for many years. Done right, the old-fashioned gable roof house completely transforms into an awesome minimalist home oozing with charm. Simple, clean lines give the house its character as well as beauty. Above all, it’s a piece of architecture that connects past, present, and future.

You may also like


A Naturally Peaceful Single Story Home

About the Author

X