Blog : Jun Sekino A+D

RUPU HOUSE: White Geometric Design Bespeaks a Close Family Bond and Privacy at Home

RUPU HOUSE: White Geometric Design Bespeaks a Close Family Bond and Privacy at Home

/ Bangkok, Thailand /

/ Story: Kor Lordkam / English version: Bob Pitakwong /

/ Photographs: Nantiya Busabong /

It all began with a thoughtful son’s wish to build a new home and be close to his aging father. And Jun Sekino of the atelier JUNSEKINO Architect and Design was on hand to do precisely that.

Jun Sekino, the architect who designed it, said that originally the plan was to put in an add-on to the existing family home. Later there was a change of plan.

The owner preferred to build a new home on the opposite side of the street from his dad instead, so the design was revised in order to fit an entirely different context.

The result was a white geometric home of outstanding beauty – one that’s simple yet attractive and fully functional. It’s the product of a 360-degree turn.

And after making all necessary adjustments, the architect aptly named it “RUPU HOUSE,” a made-up term coined from the Japanese word for the action of rotating around an axis.

Built on 200 square wah of land (roughly 0.20 acre), the new two-story home offers 680 square meters in total.

It stands surrounded by greenery that’s kept further away at appropriate distances to create a well-lit, well-ventilated living space. The first floor contains functional areas including an open contemporary kitchen with dining space at the center.

There’s a sitting room tucked away in a quiet corner for relaxation. Nearby a semi-outdoor space is reserved for entertaining guests. It lies enclosed by the glass walls of the dining room and sitting room. Glass walls enhance visual continuity and the aesthetic appeal of the home.

By design, the semi-outdoor space on the ground floor is the heart of family life, said the architect. It’s easy to get why this cool and airy area has become the homeowner’s favorite niche.

The second-floor deck keeps it in shade for much of the day. It offers ample space perfect for entertaining.

Despite the house’s modern appearance, the semi-outdoor room evokes pleasant memories of comfort provided by the wooden house on stilts of former times. It’s an ideal place for receiving visitors without disturbing the peace in other parts of the house.

Climb a flight of stairs, and you come to the quiet and secluded second floor that contains three bedrooms. The master bedroom belongs to the homeowner, while two slightly smaller ones are reserved for kids. That’s what the future looks like.

To create a light and airy feel, the spacious master bedroom boasts high standards of comfort with a big bed at the center, a walk-in closet and en-suite bath. But what makes it exceptionally good is the double height ceiling, which gives enough room for a private office on the mezzanine floor.

It’s a layout option inspired by duplex design, a peaceful place in which to work undisrupted. According to Jun Sekino, it’s like having a beautiful office apartment hidden inside the home.

The overall effect is impressive. White geometric design adds interest and a sense of excitement to the house’s external appearance. As Jun Sekino puts it, there is an unadorned beauty plus clean simple lines that fit an easy lifestyle, and that’s exactly the way the homeowner likes it.

Technically, it’s meant to be a simple one-mass unit of construction with a high-pitch shed-style roof, a geometric shape without terra cotta tiles and minimal detailing. And the same treatment applies evenly from top to bottom.

To create a soothing ambience, the concrete exterior home is painted white, a single-color trend toward simplicity in design.

Its shed style roof and external envelope are characterized by regular lines and shapes. This is summed up in the vertical awnings that overhang the walls of the building on all sides.

Together they go to work keeping the sun and rain off the façade, windows and doorway on the ground floor. They also double as a design strategy to break the fall of vertical lines that run from the rooftop to the ground floor.

To improve visual and spatial continuity, the windows, doorway and most of the walls at ground level are glazed using clear glass panels.

The second floor is treated differently. Where appropriate, windows are installed only in the direction that’s not exposed to strong sunlight. Meanwhile, the external walls that face the sun have no wall openings at all.

These solid walls, in turn, make the white geometric home even more noticeable from a distance. As for the interior living spaces, a mix of wood and stone masonry is preferred for its ability to reduce the stiffness of strong geometric shapes.

Looking back over the years, Jun Sekino could still recall that concrete roof construction was the hardest part of the entire project. Steel-reinforced concrete roof building required special skills to ensure the remarkable smoothness of the outer surface and prevent leakage.

Apart from that, other challenges included window fittings, which also needed specialized skills and craftsmanship to make sure they don’t leak when it rains.

All things considered, it’s a home project that brings deep pleasure derived from Jun Sekino’s abilities to accomplish a mission. The concrete exterior is smooth and with no apparent gaps or cracks of any kind. It’s a home carefully thought out to age gracefully.

Like so, the homeowner will be able to repaint the house when necessary without worrying about too many practical details. The new home offers a calm and cozy atmosphere with plenty of room for entertaining and the opportunity to be close to his aging father.

It’s a heartwarming moral story of unbreakable bonds.


Architect: JUNSEKINO Architect and Design

Interior designer: JUNSEKINO Interior Design

Contractor: M.W.K. Construction


You may also like…

Baan Hing Hoi: A Modern House Exudes Old World Charm

Envelope House: Big Family Makes a Modern Space Feel Cozy

Renovation Adds Sunny Personality to “Nobita House”

Renovation Adds Sunny Personality to “Nobita House”

/ Bangkok, Thailand /

/ Story: Samutcha Viraporn / English version: Bob Pitakwong /

/ Photographs: Soopakorn Srisakul / Styling: Suanpuk Stylist /

Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character known as “Nobita House.”

Sharing his renovation ideas, Jun Sekino said: “After having talked with the homeowners, we were determined to keep the front-gable house plan very much intact. Several inspection visits in the ensuing days also gave me some ideas to do it right. It was like a journey back in time to preserve all its 1940’s splendor.”

Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.
The old house before renovation.

The 80-year-old house soon transformed into a new home that’s more warm and inviting. It’s aptly named “Nobita House” after the much-loved, fictional boy character in the 1970’s cartoon series “Doraemon”. In the fewest possible words, it’s about rebuilding for a better future.

Restoring the old house to a good state of repair, the architect made sure the original framework was not damaged or impaired in any way. Thanks to collaboration with a team of structural engineers, the carport was reinforced to make it capable of accommodating two vehicles side by side. The front façade was built of reclaimed timber from the old house installed vertically with protective finishes over the top to protect it from the elements.

The gable roof was improved using new material and sloping at an angle that’s proper under the circumstances. To make room for a higher ceiling, the second floor was built 1.50 meters taller than the original plan. On the ground floor, suspended panels were removed to reveal awesome ceilings with exposed wood beams. At the same time, wood windows and extra units of construction were added on to increase the floor space from 100 to 300 square meters.

Where appropriate, a system of micropiles was erected to carry an additional load. The covered shelter in front of the entrance was enlarged, while the side of the house reserved for shoe storage connected conveniently to the carport. Meantime, fully open layouts translate into better natural light and ample space for social cohesiveness. On one side, the exterior glass wall looks out over a backyard garden. On another lies a corridor leading to a small courtyard at the rear.

Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character. Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character. Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.

Thanks to open floor plans, the interior  living spaces are easy on the eye. White walls with stained wood trim paired with natural light streaming in through the overhead transom create the illusion of a larger space. Nearby, white screens and Terrazzo floors combine to add vintage touches to home décor. Meanwhile, structural components made of steel, if any, are painted white to blend harmoniously with light backgrounds.

Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character. Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.

The second floor contains workspace with wood windows that evoke memories of years past. Wall paneling is flush with adjoining post and beam construction. The door frame with overhead transom is glazed using patterned glass. Not far away lies the restful master bedroom that’s furnished in a simple style. The old living quarters for house workers accessible by a mosaic walkway remain intact. It’s separated from a nearby outdoor laundry room by steel railing along the edge.

Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.

There are tall buildings nearby, while the house ground level is lower than the street. To effectively drain rainwater from the yard, decorative landscaping gravel is used. This is where garden designer Premrudee Cheewakoseth comes into play and where possible turns the ground into beautiful Japanese rock gardens.

Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.

Trees that are planted for shade include Jackfruit and bamboo, while Mini Mondo Grass or Sneak Beard provides a lush ground covering. To avoid looking too Japanese, small terraces with garden path are put in. Overall, the house boasts certain appeal similar to that of the house of “Nobita”, the much-loved, fictional boy character in the famous cartoon series “Doraemon”.

Here’s the story of a home renovation done right. Cherishing memories of the good old days, Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul recently had grandma and grandpa’s house restored to its former glory. They sought advice from Jun Sekino of Jun Sekino A+D, who turned it into a beautifully crafted home with added personality and character.


Owner: Chatchawan and Punjama Lertbutsayanukul

Architect: Jun Sekino A+D

Landscape Designer: D.garden design by Premrudee Cheewakoseth


X