Blog : country homes

EE House: A Small Family Rendezvous Connected to Nature

EE House: A Small Family Rendezvous Connected to Nature

/ Buriram, Thailand /

/ Story: Wuthikorn Sut / English version: Bob Pitakwong /

/ Photographs: Prueksakun Kornudom, Ketsiree Wongwan /

This one-story small white house in Lam Plai Mat, a district in northeastern Buriram Province, is a well-designed place where the homeowner lives. It’s just a few steps from her little sister’s home, separated only by a small unkempt yard that lies in-between. Family relatives who live in other parts of the district come by for a visit regularly. And that’s where the architect comes in handy to find a way to connect the two sisters’ homes and, at the same time, create a rendezvous for socializing, cooking and eating together as family.

small white house

The house plan starts off with a carport in the front of the house. From here, a corridor leads to a veranda along the outside of the building that opens to a backyard garden at the rear. Along the passage, functional areas such as storage, bathroom and laundry are neatly organized, lying hidden in plain sight behind the carport wall.

small white house
A variety of architectural forms and features combine to add character to the small white house.
Floor Plan / Courtesy of WOS Architects
A perspective drawing shows the integration of I-Beam steel framing systems in the overall house plan. / Courtesy of WOS Architects

Viewed in its essential qualities, the veranda serves as centerpiece of family life. It runs parallel to the building and occupies one third of total land area.

Designed to serve multiple purposes, the semi-outdoor room holds an open kitchen, dining table and chairs. It’s roofed over to protect from the harsh sun and rain, well-lit by natural daylight and made comfortable by a nearby green space. Thanks to the perfect passive design, there is no need for air conditioning.

small white house
Surprisingly spacious living/dining room opens to the veranda overlooking a lush lawn in the backyard.

small white house

small white house
Although private, the bedroom is light and airy thanks to a large wall opening.

The appeal of a lush lawn lies beyond the veranda that’s an extension of what goes on inside the home. At the farthest end, the backyard wall separates the home from the outside.

From the roofed platform, the sister’s home on the opposite side of the vacant lot can be seen in full view. There’s a gate at the end of the garden with wall-mounted bench seating under a large opening that’s the focal point in landscape design.

In this way, the two sisters and family can communicate with each other like all friendly neighbors do. And for a good appearance, shrubs and other plants that cluttered up the space in-between were completely removed.

small white house

small white house

small white house
The veranda with an open kitchen provides an additional dining room, the centerpiece of family life where the two homes bond together as one.
small white house
There is good design flow from the backyard to the veranda and the integrated steel framing system that connects the house with perimeter walls.

Step inside the house, and you come to a secluded area that holds a comfortable living room, bedroom and bath. There is a sense of good design flow between rooms from the living room, to the veranda, to the green lawn, to the perimeter wall. It’s a thoughtful design that ensures all elements fit well together to form a coherent whole and every part exists for a purpose.

A large wall opening with wall-mounted bench seating goes to work fostering good relationships.
small white house
A small wall-mounted gate provides a shortcut between the two houses.

Take for example steel beam framing that extends from inside the house all the way to the perimeter wall. It sends a message that all parts are inextricably related. The same applies to the various types of wall openings that seek reconnections with nature and bring the outdoors into every part of the home.

A flashback when the aisle between the two houses was filled with unkempt rambling plants.

Long story short, what makes this small white house stand out is the use of red I-beam framing as a tool to carry electrical wires and cables to all parts of the home. It conveys a great deal about truth to materials architecture, which says that all materials and methods should be appropriate and exposed. Together they create visual connections between indoor and outdoor spaces.

Open-plan living ideas connect the two homes.

Owner: Jintana Pongtipakorn

Architects: WOS Architects (wosarchitects.com)

Lead architect: Prueksakun Kornudom, Ornpailin Leelasiriwong


This house appears in the Special Bilingual Edition (English and Thai) of Baan Lae Suan and Living Asean, titled “Tropical Suburban and Country Homes”. It focuses on designs for cozy living in harmony with nature.

We have handpicked ten houses for this special edition that serve as the perfect example of design innovations in sync with the natural world. Front and center, it’s about the pursuit of ways to live more sustainably and create a better future for all. Looking for inspiration? Perhaps a glimpse into nature-inspired “Tropical Suburban and Country Homes” is a good place to start.

Delve into the new book today. It’s hitting Thailand shelves now. For more details, visit https://www.naiin.com/product/detail/592504

For bulk ordering, contact livingasean.bkk@gmail.com


You may also like…

Dien Khanh HouseDien Khanh House: Where Modern Lifestyle and the Rural Way Intermix

Nhà Voi 7 Gardens House: Small Size Not an Obstacle to Decorating with Greenery

Dien Khanh House: Where Modern Lifestyle and the Rural Way Intermix

Dien Khanh House: Where Modern Lifestyle and the Rural Way Intermix

/ Khanh Hoa, Vietnam /

/ Story: Kor Lordkam / English version: Bob Pitakwong /

/ Photographs: Hiroyuki Oki /

A small white house overlooking river views merges into the countryside vernacular of Dien Khanh, a district of Khanh Hoa Province on the southeast coast of Vietnam. Built on an elongated rectangle, it has a narrow frontage to the street like other houses in the neighborhood. Yet, it’s different from the others for its ultramodern appearance. It all started with the architect trying to create a home that’s up to date and, at the same time, capable of blending into the surroundings. Ideally, it should agree with the historical and cultural setting of the place. And it has to be comfortable to live in.

Dien Khanh House

The result is a two-story home with public spaces in the downstairs layout. The front of the house plan holds the sitting room and dining room. High ceilings make the overall interior space feel light, airy and cool.

Dien Khanh House
Small green spaces on both sides of the front yard pathway add a natural touch to the main entry area.
Dien Khanh House
The living room is light, airy and cool thanks to a double-height ceiling that brings an element surprise to the interior. It’s strikingly different from the entry area where the ceiling is lower.
Dien Khanh House
A triangular rooftop skylight adds an element of playfulness to design. It illuminates a part of the interior during daylight hours.

Half way into the house plan, a spiral staircase that’s the focal point of design winds up to the second floor. Further inside, a more personal room contains small kitchen space that’s clearly separated from the bedroom for aging Mom and Dad located at the rear.

Climb a flight of stairs, and you come to two more bedrooms with an ancestral hall at the far end.

Dien Khanh House
The spiral staircase acts as a focal point for creativity in interior design.

A drawing shows the house location in the riverside neighborhood. / Courtesy of 6717 Studio
A diagram shows spatial relationships between Floors 1 and 2, plus the roof. / Courtesy of 6717 Studio
The side elevation illustrates spatial relationships between functional spaces in the home. / Courtesy of 6717 Studio

Despite it being long and narrow, the architect had no difficulty finding ways to make the interior room well-lit and well ventilated. The problem of confined spaces is resolved simply by growing a small garden in the main entry area, a natural way to create passive cooling effects in the home.

At the rear, a small backyard serves as engine that drives natural air circulation. That’s not all. At the center of the house plan, a small square courtyard adds a little bit of greenery to the interior. Together, these little green spaces go to work bringing fresh outdoor air into the home all day long.

Dien Khanh House
A corridor connects the living room in the middle to a quiet, more private living spaces at the rear.
Dien Khanh House
A square courtyard opens to admit light and fresh outdoor air into the interior.
The downstairs bedroom opens to the interior courtyard.
Dien Khanh House
The kitchen opens to the courtyard to admit light and get rid of cooking smells in the interior.

Taken as a whole, these are the key attributes that give the new home character. Plus, the roof with a high pitch is designed to perform in severe storms. It’s painted a bright shade of orange to add a new feature to the community landscape.

Combine that with simple clean lines and white walls, and it conjures up the image of a small cozy home that blends perfectly with the charm of rustic rural life.

Dien Khanh House

For privacy, the two upstairs bedrooms are separated by the center courtyard.

Dien Khanh House


Architect: 6717 Studio (6717studio.com)

Lead Architect: Le Viet Hoi


This house appears in the Special Bilingual Edition (English and Thai) of Baan Lae Suan and Living Asean, titled “Tropical Suburban and Country Homes”. It focuses on designs for cozy living in harmony with nature.

We have handpicked ten houses for this special edition that serve as the perfect example of design innovations in sync with the natural world. Front and center, it’s about the pursuit of ways to live more sustainably and create a better future for all. Looking for inspiration? Perhaps a glimpse into nature-inspired “Tropical Suburban and Country Homes” is a good place to start.

Delve into the new book today. It’s hitting Thailand shelves now. For more details, visit https://www.naiin.com/product/detail/592504

For bulk ordering, contact livingasean.bkk@gmail.com


You may also like…

Floating House in Thu DucFloating House in Thu Duc: A Home under the Canopy That Fits Right in Nature

LDT Residence: A Contemporary Home Celebrates the Alluring Charm of Bali

X