From Traditional Concept to Modern Contemporary House

From Traditional Concept to Modern Contemporary House

From Traditional Concept to Modern Contemporary House

Good ventilation, the core concept of traditional Thai housing, is adapted for the modern age in this contemporary house.

/// Thailand ///

Story: Supachart Boontang, Naruwat Plaimee /// Photos: Sitthisak Namkham /// Style: Pakhawadee Pahulo /// Architecture and Interior Design: Lynk Architect by Ekalak Sathaphonthanaphat

From the outside it looks slick and contemporary, but this building has the heart and soul of a true Thai house.
From the outside it looks slick and contemporary, but this building has the heart and soul of a true Thai house.
The continuing space from the first floor to the hallway on the second floor is wide and airy. Views of the first floor can be seen from a wide-angle perspective.
The continuing space from the first floor to the hallway on the second floor is wide and airy. Views of the first floor can be seen from a wide-angle perspective.
To fit the unusual shape of the building and glass walls on two sides, furniture in this fashionable high-ceilinged reception parlor is positioned diagonally. /// A colorful painting with chic graphic patterns adds panache to a light-colored room, brightening up the straightforward house design.
To fit the unusual shape of the building and glass walls on two sides, furniture in this fashionable high-ceilinged reception parlor is positioned diagonally. /// A colorful painting with chic graphic patterns adds panache to a light-colored room, brightening up the straightforward house design.

The owner has been living in this house with his father and mother since he was young. Now he has a wife and kids, and it’s become too cramped to hold all of them. But instead of moving elsewhere, he and his wife built a new place where there used to be a garden right next to the old house.

The new design connects the two homes both inside and out, so family members can easily take part in common activities. This modern living concept is actually not a new one, but arose out of the structure and functionality of traditional Thai houses of earlier times.

 

Reception parlor following the traditional Thai ‘Sala’ concept. A large glass wall opens wide to the natural world of plants and trees outside. /// The bathroom design has uniquely stylish lines.
Reception parlor following the traditional Thai ‘Sala’ concept. A large glass wall opens wide to the natural world of plants and trees outside. /// The bathroom design has uniquely stylish lines.

 

A staircase runs along the wall of the entryway. The high ceiling creates a relaxing visual effect.
A staircase runs along the wall of the entryway. The high ceiling creates a relaxing visual effect.
The living room on the second floor has a large window with a view of the old house.
The living room on the second floor has a large window with a view of the old house.

 

The house extends out above the outdoor family area while requiring only minimal support posts.
The house extends out above the outdoor family area while requiring only minimal
support posts.

The dining room and living room are similar to an open Sala in a traditional Thai house. Rooms are connected through a large wooden balcony. Both buildings share a main entryway, a carport and a service area.

Inside there are lots of windows, for good ventilation. Beautiful large trees such as black afara are planted all about to provide shade. Excellent landscape architecture components such as ponds, a rock garden, and paths paved with flagstones are added for a relaxing mood.

This contemporary house is an example of how a residence you love can be expanded and transformed beyond its limitations into a bigger house. As this family has discovered, you don’t always have to abandon the old ways to find happiness.

Pantry in the middle of the house, a nice place for family members to sit and talk.
Pantry in the middle of the house, a nice place for family members to sit and talk.
Trees and shrubs planted outside the bedroom give a nice view and enhance privacy.
Trees and shrubs planted outside the bedroom give a nice view and enhance privacy.
To make good use of daylight, a small skylight has been cut in the top floor bathroom. /// The main staircase projects out from the wall. Light cream-colored genuine wood paneling and a clear glass railing makes the stair look light, as if floating.
To make good use of daylight, a small skylight has been cut in the top floor bathroom. /// The main staircase projects out from the wall. Light cream-colored genuine wood paneling and a clear glass railing makes the stair look light, as if floating.

 

About the Author

X