Enchanting Thai Style Home

Enchanting Thai Style Home

Enchanting Thai Style Home

“Its simple Thai style home-on-stilts design allows ample spaces underneath. The second floor features a wood balcony large enough for multiple functions. Long eaves protect exterior walls from the elements. Opaque walls are put in place where the sun’s harsh glare is too much to bear. None of the interior living spaces are exposed to direct sunlight, resulting in comfortable living conditions.”

 /// Thailand /// 

Story: Supachart Boontang /// Photo: Sitthisak Namkham /// Architect: Arsom Silp Institute of the Arts

1
In front of the three-story wood and concrete house. The handsome abode features a mix of traditional and contemporary designs highlighting simple, clean lines that are easy on the eye.

Homes based on simple design are oftentimes the most comfortable to live in. That has a lot to do with finding the right balance between functionality and the house’s overall dimensions – or how big it is. Easy living can be achieved without spending a fortune on sophisticated decorative details. There is plenty of evidence in a suburban home that I am about to show you right now.

2
Inspired by old-world rice storage buildings, the house’s exterior wall features upright studs on the outside and wood paneling on the inside. The hardest part is making reclaimed wood panels fit in with the new design.

Our crew visited this home in a Rama 2 neighborhood known for its simple lifestyle. We witnessed people go about their business in ways that are distinctive to a riparian community. We also noticed that change was just around the corner. The home’s design and build quality represent a confluence of ideas between traditional wisdom and modern technology. Equally interesting is the home’s journey through time. Let’s hear it from the owners, Charatsri Sribumrungkiat.

3
Emulating the riparian lifestyle of the good old days, the home strikes the right balance between traditional and contemporary designs. It is health giving to live closer to nature.

“I acquired this piece of land thanks to assistance from Arsom Silp Institute of the Arts. It was part of an effort to provide affordable housing for the institute’s instructors. The program has aided teachers in buying real estate at cost price. This one is known as Baan Bang-gru, which means teacher’s home,” the owner explained.

4
Family members are all smiles with the Thai-style ranch home in the backdrop.

Nanthapong Lertmaneethaweesap, of Arsom Silp Institute of the Arts, designed the three-story home. As he put it:

“In my opinion, this piece of land has great potential. It has good views both of the lake and the canal. The front façade sits facing south and the house is oriented along the east-west axis. This enables it to get full benefits of southerly winds. The home fits in well with a typical riparian setting. It’s simple house-on-stilts design allows ample spaces underneath. The second floor features a wood balcony large enough for multiple functions. Long eaves protect exterior walls from the elements. Opaque walls are put in place where the sun’s harsh glare is too much to bear. None of the interior living spaces are exposed to direct sunlight, resulting in comfortable living conditions.”

5
The rear portion of the house overlooks lush greenery and a peaceful waterway. The designer puts in a wood balcony large enough for multiple purposes. The covered loggia provides plenty of relaxing outdoor spaces and keeps the house cool all year round.

The home sat on a 120-square-wah piece of land and was built on a budget some 20 percent less than the average home of the same size. This was possible because as much as 90 percent of lumber supplies came from reclaimed wood and other recyclables. New lumber accounted for only about 10 percent. His sister was good at finding recyclable ideas and putting them to good use around the house. That not only saved a lot of money, but it also filled the home with cool pieces of furniture.

6
Lumber left over from house building is used in making a covered gateway separating the serene courtyard and the car park.

6-1

The house raised on concrete piles provides ample multi-use spaces underneath. The open ground floor means everything is easily accessible from here, be it the little lake in front of the property or the peaceful waterway behind it. It is the area that is used all day every day for relaxing, dining, watering and pruning plants. Correct orientation ensures the home receives full benefits from natural ventilation that keeps it cool even during summer months.

7
The ground floor lies open on all sides. The double-shutter door opens to the kitchen that is used every day.

Originally the owners had intended to build a two-story home but later decided to raise it on concrete piling. The makeover resulted in the first floor becoming second, and the old second becoming third. There are good-sized seating spaces on the second floor along with dining area and kitchen that will be used if there is flooding. The main kitchen is on the ground floor. The third floor is reserved for three bedrooms and a Buddha room.

13
The side landscape is reserved for growing a kitchen herb and vegetable garden. Earthen jars are placed underneath the gutter to collect rainwater for use when needed.

The exterior walls are inspired by rice storage buildings, in which vertical studs are installed on the outside and horizontal wood palettes on the inside. The edge joint technique that has existed for a long time ensures the wall is water impermeable during rains.

10
The minimalist staircase makes use of lightweight design with only threads and no risers. The same treatment applies to balusters and handrails crafted of steel rods.
8
Floor-to-ceiling windows are positioned to take in the view and plenty of fresh air. Narrow window design is used instead of side railing as protection against falling.

In a nutshell, this has been a home designed to fit in well with nature. The interior spaces are uncluttered in keeping with the minimalist style, while the exteriors showcase the architecture and waterfront living that are quintessentially Thai.

11
An old TV set and complementing wardrobe from years gone by add lovely rustic touch to the interior living space. They have been restored to working conditions.
12
The balcony with crisp waterfront views is the family’s favorite hangout place and multi-use outdoor room.

 

link: http://www.arsomsilp.ac.th/

About the Author

X