Blog : thai house

Local, with a Modern Flavor

Local, with a Modern Flavor

This steel-frame Thai house, a vacation home with a tai thun (open space below), is pared down to modern-style essentials and incorporates elements of a Buddhist temple. Natural ventilation is good enough that it doesn’t need to rely on air conditioning.

/// THAILAND ///
Story: Samutcha Viraporn /// Photography: Soopakorn Srisakul /// Design: PO-D Architects

Regarding “Baan Loy Lom,” as the home is known, a PO-D Company architect said, “This house in the Baan Rai Thaw Si Project presented the challenge of creating a restful getaway for meditation practice on holidays, eliminating all nonessentials. The house’s owner didn’t want to come here and have it be like everywhere else, but rather to have a temple mood, with a monks’ hall, a place to invite dear friends to come sit in a meditation circle and practice dharma.” There were two more challenges. First, the owner was partial to Thai houses, but wanted this one to have a steel frame. One reason for that was that the house had connections to the steel industry, and another was a village conservationist regulation forbidding use of land fill above a certain height.

Thai house Modern HouseThai house Modern House Thai house Modern HouseThai house Modern House

Design began with the steel frame and then added features that give the house truly Thai characteristics. A high tai thun open lower space was added, with display columns independent of the house frame. Usable space is separated into blocks connected by open areas. The roof’s partially gabled section connects with a single-sheet roof. Other signature additions include open panels, latticework, openings for light, and folding doors, all elements of traditional Thai houses, but arranged differently here.

Thai house Modern House Thai house Modern House

The “monks’ hall” takes central importance, so by design it is visible from every room. For privacy’s sake, though, it can’t be seen from the street. The walkway has a bent axis to give desired angles of view. Brick walls are of Lampang clay, with a lighter shade and more relaxing to the eyes than brick from elsewhere. Apertures inspired by the shape of a temple are cut into walls, but these are of varying sizes and arranged in ways that aren’t always orderly, so that the house doesn’t appear too austere. Similarly, latticework is arranged to give the house a warm look and also to let in breeze and light as appropriate.

Thai house Modern House Thai house Modern House Thai house Modern House Thai house Modern House Thai house Modern House Thai house Modern House

 

Inside, especially in the living room – which is like a shady, roofed platform – we feel the air circulating around us, never too warm. This shows the success of the design plan, based on Thai-style traditional construction from roof to wide openings for air and light, but enhanced with modern materials such as steel, channeled through the wisdom of an architect with the ability to find solutions matching the wants and needs of the people who live here.

Peaceful, Shady Northeastern Thai House

Peaceful, Shady Northeastern Thai House

Out of the edge of a sun hemp field rises what looks to be a traditional huean isaan (Northeastern Thai house). But this home, set in a shady, woodsy atmosphere, fragrant with the aromas of a Thai house and the fun-filled rhythms of Thai family ways, is fully adapted to contemporary ways of life.

/// THAILAND ///
Story: Wuthikorn Suthiapa /// Photography: Soopakorn Srisakul /// Style: Wanas Thira /// Design: Arsomsilp Community and Environmental Architects

 
After Sakda and Orapin Sreesangkom had lived 20 years in a condo, they designed this eco-friendly house to find an adaptation of Thai family life that could suit the modern age, and to build environmental awareness in themselves and their children.



The ground floor design echoes the traditional tai thun lower space found beneath Thai houses. A porch reaches outwards to fill the usual roles: entertaining guests, socializing. Up close you’ll see it’s more like 3 houses connected by one deck, each one with wide eaves blocking sun and rain, but with a twist: the underside insulation is “rammed earth,” La Terre’s innovative cooling solution that rapidly absorbs and diffuses heat and is made from organic, renewable materials. Sakda and designers Arsomsilp Community and Environmental Architects shared the same vision.

The huean isaan takes over in spirit, though, with its outward image evoking a cultural memory reflected in the playfulness of the three boys, Chris, Gav, and Guy, bringing cheer to every corner of the house: playing in the attic, sliding down polished planks beside the stairway, and everyone’s favorite: the sky deck, accessible from anywhere in the house.

 
The heart of the home is the living room: it’s spacious, with bar counter, dining area, and sofas for relaxing, sized 7 X 11 meters, and with no support pillars blocking the view within. It was designed to mirror the look and function of the tai thun, a space that brings everyone together to do whatever they like to do best, as individuals or a group.

The building foundation supports a raised deck all around the house. This keeps slithering things and garden creepy-crawlies from coming into the house, at the same time creating good ventilation below. The extra area for sitting, stretching the legs, or walking out into the garden is one more bonus.

Sakda’s deep attachment to the traditional huean isaan it what brought this all about. That, and the family’s courage in leaving the convenience of condo life behind them to design, build and live in a completely different way, growing their own garden, and creating a new home that could be passed down to the next generations.

Sun hemp is grown for soil maintenance

Link: Arsomsilp Community and Environmental Architects

Wooden Thai House in the Lanna Tradition

Wooden Thai House in the Lanna Tradition

This Lanna Thai house of wood is built based on ancient local traditions. It has a simple, relaxed, and open look. Natural breezes blow all day long through its exquisite form, full of the charm of conservation-friendly Lanna craftsmanship.

/// Thailand ///
Story: Wuthikorn Suthiapa /// Photography: Rithirong Chanthongsuk /// Architecture: Arsomsilp by Mr.Nanthaphong Lertmaneethawisap /// Interior Designer: Preeyachanun Saisakaret

The tai thun guest reception space connects to the kitchen.
A wooden walk from the father’s bedroom to the car park area, built in case wheelchair access may be needed in the future.
Left: In front, the tai thun looks out at the sunrise; Right: raised-floor entrance hall, something like the Japanese style.

The owners named this house “Tathata,” which means “just the way it is,” to express their love of simple country life. “We’re Bangkok people, but love the atmosphere and way of life here in Nan. After coming to work at Nan Hospital, we decided to live here and looked around for where to build till we finally found this property,” says Dr. Tong (Natthathon Kharaphongsathaphon), who owns the house with Dr. Kate (Jittraphon Khwamkhnueng). Their place is on a road convenient to Nan Hospital, in a quiet, natural setting at water’s edge. For design, they hired Geng (Nanthaphong Lertmaneethawisap), of Arsom Silp Community and Environmental Architects.

Geng told us, “The doctors liked the cultural and artistic dimensions of life in Nan, as well as its traditional wooden architecture. The house is only a few kilometers from the city, but in a perfect natural setting, easy breezes blowing around the clock. From the beginning, the words “little house in the big forest” popped into my head. The doctors and I agreed we should take special care of the plants on the property, and we managed to preserve all the trees.”

Double walls with alternating slats sliding open and closed for ventilation.

The doctors wanted the new design to use carefully selected old wood in ways that would preserve traditional Lanna craftsmanship, and wood was taken from 5 traditional Nan Province houses with a lot of colorful history among them. The traditional wide area beneath the house, or tai thun, was designed for receiving guests, and of a piece with a deck connecting it to the kitchen and other sections of the house.

The area around the stairwell is open, so light comes in from above. Walking up, you first come to the altar room, then a living area, and furthest in, the bedrooms. “We tried to build the house airy and open while providing for privacy, safety, and a clear division of space according to use.

Compact bedroom of father and mother.

The stairwell connects all sections of the house.

“Towards the end, while supervising the work I started to learn the craft techniques. I sawed wood, used a chisel, and sharpened bars myself. I even did some of the kind of self-reliant agriculture everyone used to do, raising ducks, geese, and chickens, and growing garden vegetables. Doing this was a revelation: it was entertaining! And it all takes physical effort, so there’s no need to go to the gym,” said Dr. Tong.

This home successfully applies traditional Lanna themes to  present-day life. It’s a dream house that has become a reality in the natural environment of Nan, somehow seeming ordinary while being as beautiful a home as we’ve seen. 

 Link: http://arsomsilp.ac.th/th/

X