Blog : Integrated Field

In Nature’s Peaceful Embrace

In Nature’s Peaceful Embrace

“The ground floor exists in open view, so everybody can  participate in the activity.  It consists of an ancestral hall,  living room, and dining space with large opening glass walls.    It offers the view of a central courtyard that’s made for family gatherings. There is visual continuity that allows   everybody to be in the sight of everybody else.”

/// THAILAND ///
Story: Punchat /// Photographs: Wison Tungthunya /// Design : Integrated Field Co., Ltd. /// Landscape : Na Laan Studio Co., Ltd. ///

It’s next to impossible to find peace and privacy in the midst of movement and activity of Bangkok’s busy Sathu Pradit neighborhood. But this house is one that defies the odds. The freedom of being observed or disturbed by other people is accomplished in ways that most would deem impossible. The difficult situation is solved, thanks to clever design and interior decoration by Integrated Field Co., Ltd. in collaboration with Na Laan Studio Co., Ltd. the landscape designer.

The homeowners wanted a place in which to spend their post retirement years. That was the homework assigned to the capable team of designers at Integrated Field. They were looking at creating a home that would be the heart and soul of the family. That was the main idea that went into building this house on an area just shy of 2 Rai (roughly three quarters of an acre). There was a problem.

Modern House
The sun shining through the skylight above the courtyard creates a natural play of shade and dancing light as time progresses. The trees and vegetation beneath the canopy need sunlight to thrive.
Modern House
A set of steps lead to the house interior and the courtyard garden enclosed by the building.

The land was in a densely populated area surrounded by high-rise buildings, especially in the north and west directions. The architects dealt with the difficult situation by creating a home plan that wrapped around a lush central courtyard designed for the benefit of family togetherness. The house is now complete.

The ground floor exists in open view, so everybody can participate in the activity. It consists of an ancestral hall, living room, and dining space with large opening glass walls. It offers the view of a central courtyard that’s made for family gatherings. There is visual continuity that allows everybody to be in the sight of everybody else. Only the service areas, such as the kitchen, bathrooms, and living quarters for housekeepers are separated from main hall design by a nontransparent wall.

Modern House
Silver oak trees (Grevillea robusta) come in handy to shade the house façade against the sun coming in the south direction.
Modern House
Striking the right balance between concrete and steel frames, the modern home leaves plenty of room for nature to participate.
Modern House
A flight of stairs leads to the bedrooms and personal offices on the upper floor. It’s designed to clearly separate public and private areas.
Modern House
An array of bi-fold doors opens to connect to the courtyard garden and other parts of the building. Bright and airy design allows natural light and wind to blow into the interior all day.

A Buddha room sits in the common area near a run of stairs leading to the upper floor that contains bedrooms for all family members. For the utmost convenience in modern living, each bedroom comes complete with a workstation, living area, a bathroom en suite. Apart from capacity for the interconnection among household members, the house’s most outstanding feature is contact with the natural environment that’s apparent in a lush inner courtyard.

The building is oriented to have the front façade stand facing south, a direction that isn’t likely to be observed or disturbed by other people. It stands to reap the full health benefits from southerly winds that keep the house cool naturally all day. In so doing, an array of bi-fold doors is installed, while transom windows are fitted with nets for ventilation. Meantime, a skylight that illuminates the interior also doubles as engine that drives natural air circulation.

On the side that’s exposed to intense sunlight, double concrete walls are installed, while the windows are fitted with insulated glass. Outside, the walls are canopied by overhanging trees that have become the house’s first layer of protection from the elements. What’s obvious here is that design isn’t about bricks and mortar alone. Rather, it has a lot to do with promoting the comforts and quality of life for people living in it.

As this house has shown, it pays to have a good grasp of the location and ability to overcome the challenge in the most effective way. By keeping the hustle and bustle of the city life outside, peace and tranquility at home is accomplished. Plus, it’s a lush courtyard in the design that adds up to a salubrious atmosphere in which to live.

Modern House
There is visual continuity from the interior to the courtyard garden, thanks to large opening glass windows.
Modern House
Spacious rooms with just a few pieces of chinoiserie furniture bespeak minimalism in interior design. Every room is bordered by large opening glass walls overlooking the lush courtyard garden. With few material possessions, the interior is plain and simple with nothing to clutter up the hallway.
Modern House
All the bedrooms are fitted with insulated glass to protect from solar heat gain and reduce noises from the outside.
Modern House
Equipped with everything necessary, the bedroom is a personal sanctuary that’s comfy, simple and clutter-free. It’s bordered by large opening glass walls designed to take in the view of the lush courtyard garden.
Modern House
Two walkways connect to the house. One starts from the carport. The other is a covered pathway designed for the elderly.
X