Blog : COURTYARD HOME

A Family Rendezvous

A Family Rendezvous

Because the house was left unoccupied for about ten years, naturally there were parts that had fallen into disrepair. Remaining intact were the ho-hum room dividers typical of housing developments that were built some time ago. The homeowners returned after a brief hiatus only to find it was conveniently located in the area of the school where they planned on sending their children. That was a big plus in terms of a good quality of life.

/// THAILAND ///
Story: Patsiri Chot /// Photography: Sitthisak Namkham /// Owners : Vasu Thongmeepetch and Panompon Ratanaprayook  /// Architect : Praepailin Jantanachotiwong /// Interior Designer : Thaipan Nopladdarom /// Landscape : Ginggaanbai Co., Ltd. by Tawatchai Sakdikul 

To give the old house a complete makeover, the homeowners Vasu Thongmeepetch and Panompon Ratanaprayook wasted no time to consult a team of experts in architecture, interior design, and landscaping. Praepailin Jantanachotiwong, the architect, could still recall the day they met: “Besides replacing worn-out door and window casings with new ones, the highest priority was to pick a design that would best fit the homeowner lifestyle needs and be adequate for the family size. Going through the house, I was attracted to the idea of tearing down the wall separating the interior and the swimming pool outside. That would translate into enlarging the interior space big time, kind of like bringing the outdoors into the living room. It was a perfect spot for a playroom, where the children remained visible in close proximity to a parlor made for adult rest and relaxation. Eventually the whole area turned into a rendezvous point connecting people to people in a warm family atmosphere.”

 

courtyard
The courtyard consists of a garden and a swimming pool that lies at the further end to protect the privacy of the family living here. Invisible from the street, it offers a pleasant outdoor space that connects the whole house with its natural surroundings.
living room
Double-height glass walls make the playroom for kids bright and airy. It’s a TV room and toy room in one. Bean bag furniture in lively colors fits in well with the fun atmosphere of the interior room and the adjoining outdoor playground.

“The Life of Gravity concept gets its inspiration from an open space that attracts everyone in the family toward the center of the home, especially the dining area overlooking the courtyard. The room is complete with an array of folding doors that open to connect with the garden, the swimming pool, and other outdoor facilities. There’s something for everyone, and that’s what makes people gravitate to an interconnected lifestyle.”

dining room
The dining room is bordered by bi-fold glass panels that stack flush against one another as they open to connect with the garden outside. The lush courtyard can be seen in full view from inside the room, while a well-placed swimming pool provides passive cooling that reduces internal and external heat gains and brings in fresh air.
dining area
Design-savvy ideas result in thermal comfort that transforms the dining area into a family connecting room.

Thaipan Nopladdarom, the interior expert, responded with a new home plan that divided into three zones. He said: “A mix of reception room, playroom for kids and dining space set contiguously on one open floor plan. Clever screen ideas control natural light shining into the interior. Take for example lattice design on the stairway wall that brings just enough light into the home, thereby eliminating the need for electric light in the daytime. Elsewhere, open windows can benefit the indoor environment. They let fresh air in and improve the air quality in indoor spaces. As for the furnishing and decoration of the room, the emphasis is on the minimalist style. Only a few pieces of furniture are there because they are needed. Where appropriate, built-in furniture is installed as permanent part of a larger construction. Lighting setups vary according to the specific needs of each location. To avoid illumination bouncing throughout the room, accent lights are installed to create interest at night.”

The Life of Gravity concept gets its inspiration from an open space that attracts everyone in the family toward the center of the home, especially the dining area overlooking the courtyard. The room is complete with an array of folding doors that open to connect with the garden, the swimming pool, and other outdoor facilities. There’s something for everyone, and that’s what makes people gravitate to an interconnected lifestyle. For the children, it’s the playroom that has become their favorite hangout. For mom and dad, the dining area has been an oasis of relaxation. They can rest by the pool, or go for a quiet saunter around the yard. Regardless of where, the family will never be out of sight of one another.

To make the courtyard lush and functional, Tawatchai Sakdikul, the landscape architect, was instrumental in planting shade trees to avoid some of the heating effects and keep the home cool. Apart from being pleasant to look at, the yard is easy to keep clean with all features functioning as intended. As for the highlights, he said: “We put in a waterfall that became a focal point in the swimming pool area. Then a walkway was built around the yard. For the outdoor playroom, we added an oversized rabbit head sculpture to arouse exciting curiosity and a blackboard to scribble something on as they played. As for the plants, we avoided the dense thorny undergrowth that was the most common cause of injury. Rather, we focused on growing a variety of herbs that promoted learning about the natural world.”

minimalist style
Subtle, soft shades of colors that speak to the minimalist style keep the sitting parlor calm and spacious like the homeowners intended.

An open floor plan for the home offers many benefits. In this particular case, it answers the lifestyle needs of the homeowners whose business has to do with manufacturing and selling garments online. The floor plan that minimizes the use of small, enclosed rooms means they can sit and work anywhere and still be visible. Here, happiness is being home with the children and getting work done at the same time. As one of the homeowners put it: “We are thankful that the architect designs it in this way instead of separating adults and children occupants into different zones. The interconnected floor plan answers the borderless lifestyle that combines work life and family life in one. It’s designed for easy updates based on needs. That’s what makes living here fun. It’s easy to get why we love this house so much.”

“The Life of Gravity concept gets its inspiration from an open space that attracts everyone in the family toward the center of the home, especially the dining area overlooking the courtyard. The room is complete with an array of folding doors that open to connect with the garden, the swimming pool, and other outdoor facilities. There’s something for everyone, and that’s what makes people gravitate to an interconnected lifestyle.”

dining area
A level platform along the outside of the building is ready for an alfresco dinner when the weather is nice.
outdoor playroom
A rabbit head sculpture adds interest to an outdoor playroom by the pool, while a lush green lawn makes it a nice place for kids to run around.
swimming pool
Seen from across the swimming pool, the recently remodeled home is a welcome place that makes the family feel safe and warm.

You may also like

In Nature’s Peaceful Embrace
In Nature’s Peaceful Embrace

Surrounded by Warmth and Happiness
Surrounded by Warmth and Happiness

X